13 VANLIGA ORSAKER TILL SÖMNSVÅRIGHETER

Varför sover jag dåligt?

Om du vrider och vänder dig i sängen till sent in på natten, klarvaken och oförmögen att somna, är du inte ensam.

Väldigt många människor har sömnsvårigheter – det är inte så bra för vårt välbefinnande. För lite sömn kan ha en negativ inverkan på flera aspekter av vår hälsa, både fysisk och psykisk.

I den här artikeln får du några praktiska råd om hur du kan sova bättre.

Många människor störs av dålig sömn

Enligt en studie från folkhalsomyndigheten från 2022 svarade nästa varannan person i åldern 45–64 år att de hade svårigheter med sömnen. Av dessa var det 9 procent som bedömde sina sömnsvårigheter som svåra, resten angav lättare störningar.

Det är inte så konstigt. Vår sömn har stor effekt på vår kropp både fysiskt och mentalt. Det är när vi sover som kroppen och hjärnan återhämtar sig och det ska inte mycket till innan sömnsvårigheter börjar kännas av i vardagen. Kroppen behöver särskilt djupsömn för att kunna bilda de hormoner som hjälper till att underhålla vår kropp och hjärna.

Det är dock inte alltid man känner av effekterna av dålig sömn på en gång, men det råder ingen tvekan om att både sömnbrist, för mycket sömn och dålig sömn sätter tydliga spår på kroppen och därmed även på din hälsa.

Men varför är det så svårt att få tillräckligt med sömn? Det kan finnas många anledningar till att du sover dåligt eller inte kan sova alls. Både inre och yttre orsaker kan påverka det. Därför kan det också vara svårt att veta exakt vad som är orsaken till att man har sömnsvårigheter, då det lätt kan vara flera faktorer som påverkar samtidigt.

Nedan kommer vi att gå igenom de 13 vanligaste orsakerna till att du sover dåligt och förklara vad man kan göra för att få en bättre nattsömn.

1. Du har skiftande sängtider

En av de viktigaste sakerna för vår förmåga att somna är vår dygnsrytm. Utan en bra dygnsrytm blir det svårare att somna. Vår dygnsrytm regleras av kroppens inre klocka, som talar om för oss när vi ska stiga upp, när vi ska äta och när vi ska gå och lägga oss.

Därför är det också mycket viktigt att du ser till – så långt det är möjligt – att du går och lägger dig samma tid varje dag. Det gäller även på helgen då många annars kanske föredrar att vara uppe längre eller sova länge. Men om du vill få en god natts sömn är det bästa du kan göra själv att gå upp och lägga dig vid samma tidpunkt varje dag.

2. Du lägger dig för sent

Förutom att skiftande sängtider, kan det att lägga sig för sent också göra att du sover sämre. Som nämnts tidigare är det på natten som kroppen och hjärnan återhämtar sig. Men det spelar också en roll när du sover eller när du går och lägger dig. Stresshormonet kortisol regleras nämligen av ens dygnsrytm och för de flesta är stresshormonet som lägst klockan 02 på morgonen, medan det omvänt stiger mellan 07-08, då de flesta måste gå upp. Kortisol spelar därför en viktig roll för att se till att vi vaknar på morgonen och att vi kan somna på kvällen.

Men personer som har svårt att sova kommer ofta att vakna runt 02:00, då kortisolnivåerna istället blir väldigt höga. Av den anledningen är det bäst att gå och lägga sig mellan 22 och midnatt. Om du går och lägger dig efter klockan 02.00 kan det påverka dina kortisolnivåer i kroppen, vilket gör att du inte sover så bra som du annars skulle ha gjort om du hade lagt dig tidigare.

3. Du utsätter dig för skärmljus innan du ska somna

En annan sak som kan ha stor inverkan på din förmåga att somna är hur länge du sitter framför en skärm varje dag. För både datorer, surfplattor och tv-apparater avger ett speciellt blått ljus som kan påverka vår förmåga att somna. Anledningen till detta är att blått ljus minskar kroppens produktion av sömnhormonet melatonin som gör oss mer vakna. Så om du vill få en god natts sömn hjälper det att stänga av tv:n 30-60 minuter innan du tänker gå och lägga dig.

Om du måste sitta framför en skärm, överväg att dämpa ljusintensiteten så att du inte utsätts för så mycket blått ljus. Du kan också överväga att inte använda din smartphone som väckarklocka och istället använda en traditionell väckarklocka som inte avger blått ljus. På så sätt slipper du ta med din smartphone in i sovrummet. 

4. Du äter och dricker för nära sänggåendet

Dina matvanor kan också vara en viktig orsak till dålig sömnkvalitet. När vi äter större måltider, t.ex. en sen middag eller stora mängder godis, stiger vårt blodsocker, vilket ger oss mer energi och piggar upp oss under de följande timmarna.

Om du äter eller dricker koffeinhaltigt kaffe nära läggdags, kan det av goda skäl bli svårare att somna. Det bästa du kan göra är att inte äta något minst 4 timmar innan du ska sova. Ju längre tid det tar mellan stora måltider och läggdags, desto bättre.

Det finns dock vissa livsmedel som innehåller aminosyran tryptofan, som omvandlas till melatonin i blodet. Några av dessa livsmedel inkluderar mandel, bananer, torkade dadlar, svamp och fet fisk. Du kanske vill överväga att införliva några av dessa i din kost om du har svårt att sova.

Sedaforte – din hjälp till en bättre sömn

5. Din kropp saknar viktiga näringsämnen

Utöver dina snacks och mellanmål, kanske du också bör överväga att titta på dina övriga matvanor.

För om din kost saknar några av de viktigaste aminosyrorna eller näringsämnena kan det påverka din sömn. Ett typiskt exempel på detta är brist på magnesium eller kalium.

Till följd av brist på väsentliga näringsämnen kan många personer t.ex. störas av muskelspänningar och oro i benen. Det kan väcka dem på natten, vilket i sin tur kan rubba sömnen. Därför är det viktigt att äta en hälsosam och varierad kost.

6. Du dricker för mycket alkohol

Dina alkoholvanor kan också ha en inverkan på din förmåga att somna. Detta beror på att alkohol är urindrivande – det vill säga när du dricker alkohol, särskilt på kvällen, är det mer sannolikt att du måste gå upp för att gå på toaletten under natten.

Detta avbrott i din sömn kommer att ha en negativ inverkan på din sömnkvalitet. Av den anledningen är det en dålig idé att dricka alkohol innan man går och lägger sig. Alkohol kan också påverka hur mycket REM-sömn du får och hur mycket lätt sömn du får, vilket leder till sämre sömnkvalitet.

7. Rökning kan orsaka mindre djupsömn

Förutom alkohol kan rökning också påverka din sömn negativt. Cigaretter innehåller en lång rad ämnen som både påverkar längden och kvaliteten på din sömn i negativ riktning.

Precis som med alkohol kan rökning orsaka mindre djupsömn, vilket gör att många rökare oftare känner sig mindre utvilade.

Mycket tyder på att sömnens [col=#20BB8B/ viktigaste uppgift] är att underhålla våra hjärnor.

8. Du tränar för nära sänggåendet

En annan del av vår livsstil som kan ha stor inverkan på vår sömnkvalitet är vår fysiska aktivitetsnivå. Regelbunden fysisk aktivitet är avgörande för vår förmåga att somna och därmed vår sömnkvalitet. Men det är inte oviktigt hur du tränar och heller inte när, du väljer att träna.

Om du vill vara fysiskt aktiv innan du ska sova bör du hålla dig till måttlig träning, som t.ex att gå en promenad innan du ska sova. På så sätt får du lite frisk luft samtidigt som du förbrukar energi, utan att försätta kroppen i stridsläge, vilket sker när vi springer eller styrketränar eller tränar annan intensiv träning.

När vi ägnar oss åt intensiv träning ökar pulsen och mer blod skickas ut till de arbetande musklerna. Dessutom utsöndrar kroppen adrenalin som säger åt kroppen att arbeta intensivt. På kort sikt hjälper adrenalinet till att säkerställa energitillförseln till musklerna i form av socker och syre, samt höjer pulsen så att vi är redo för strid. Men vi behöver inte adrenalin när vi ska sova, det kommer istället att störa sömnen.

Vill du träna mer intensivt bör du istället överväga att göra det på morgonen eller på dagen, men inte på kvällen.

9. Temperaturen i ditt sovrum är för hög

För att vi ska kunna sova är det avgörande att de yttre ramarna i och runt vårt sovrum är i ordning. Av den anledningen kan inredningen av ditt sovrum också spela en betydande roll i förhållande till din sömn.

När vi behöver sova finns det två saker som kroppen reagerar på: mörker och svalare temperaturer. Människan har alltid varit van vid att sova när solen har gått ner, vilket ger både mörker och temperaturfall. Därför påverkar temperaturen i ditt sovrum din kropps förmåga att slappna av.

Som utgångsläge bör temperaturen i ditt sovrum ligga något under de 20-22 grader du normalt värmer ditt hem till. Helst bör temperaturen i sovrummet vara mellan 18-19 grader eller kallare.

10. Du snarkar, när du sover

Väldigt många människor snarkar när de sover, utan att ens veta om det.

Men om du själv har haft en partner eller vän som snarkar, vet du säkert hur stor betydelse det kan ha för din nattsömn. Men det är inte bara den som ligger bredvid snarkaren som påverkas. Alla som snarkar påverkas också. För när vi snarkar kan det leda till mer orolig sömn eller otillräcklig sömn. Det innebär att du kan vakna under natten. På så sätt får du inte den rätta mängden sammanhängande sömn. som gör att du blir fräsch och utvilad.

11. Din säng passar inte din kroppsform

Din säng kan också ha stor inverkan på din sömn. Kroppen behöver rätt stöd för att kunna slappna av. Här är det extra viktigt att ha en madrass som tål din nuvarande kroppsvikt.

Detta blir bara viktigare om du dras med fysiska skavanker, som t.ex obehag i ryggen eller nedre delen av ryggen.

Visste du att sömn är avgörande för [col=#20BB8B/ immunförsvaret ?]

12. Du är i övergångsåldern

En faktor som också påverkar vår sömn är vår ålder. Som huvudregel behöver du mindre sömn ju äldre du blir. En kvinna i 70- eller 80-års åldern behöver därför inte lika mycket sömn som en kvinna i 25- eller 30-års åldern.

Kvinnor i klimakteriet går igenom en rad hormonella förändringar när andelen både progesteron och östrogen minskar. Detta kan förutom dålig sömn även ge klimakteriebesvär i form av värmevallningar som inte gör det lättare att somna.

13. Stress och störande tankar

En sista tänkbar huvudorsak till att många har svårt att sova är att de är stressade. Stress kan vara både fysisk, när kroppen inte mår bra och behöver slappna av, likaså kan den vara mer mentalt betingad. Mental stress avser situationer där du har svårt att kontrollera tankarna i ditt eget huvud och inte minst att släppa taget om dem. Det kan dock finnas många goda anledningar till att tankarna flyger omkring inne i huvudet.

Särskilt påfrestande livshändelser, ekonomiska bekymmer eller liknande kan göra att du inte kan släppa tankarna på det. Detta gör det blir svårt att somna och därmed få en god natts sömn. Omvänt kan stress också bidra till att man vaknar allt för tidigt på morgonen och att man därmed tappar ännu mer sömn.

Stress är dock svårt att "fixa", eftersom man kan göra något åt ​​det från en dag till en annan. Men överlag handlar det om att identifiera vad det helt precis är som gör dig stressad i din vardag. Först då kan du agera och bli av med dina bekymmer.

Många upplever att meditation kan hjälpa dem bli lugna, Naturliga växtbaserade produkter för sömnsvårigheter kan också hjälpa till. Men för vissa kan det ändå vara nödvändigt att söka professionell hjälp för att få rätt verktyg för att bli av med stress och tankar.

Sedaforte

Bättre sömn

Ingredienserna i Sedaforte kan hjälpa dig att slappna av och somna. Produkten är baserad på 4 utvalda växter. Kamomill och citronmeliss bidrar till avslappning, medan humle har en lugnande effekt och främjar god sömn. Schisandra kan hjälpa till att hantera stress.

Enkelköp
479 :-
Abonnemang 60 varannan månad Spara 100 SEK per leverans
Nöjdhetsgaranti
189 :-
Första leverans – spara 50% 189 :-
Minsta pris inkl frakt 228 :-

Härefter per leverans 379 :-
Minsta pris inkl frakt 418 :-

Endast 6.31 kr per dag med abonnemang
I lager
Beställ före 14.00 så skickar vi samma dag
×
×

Wellvitas Tilfredshedsgaranti

Hos Wellvita er tilfredse kunder noget, vi kæmper for hver dag, og på dette produkt tilbyder vi tilfredshedsgaranti. Har du ikke opnået den ønskede virkning efter 3 måneders brug, så giver vi dig 75,- kr i rabat, som du frit kan bruge på et af vores andre kosttilskud.

Ønsker du at benytte garantien eller høre mere, så kontakt vores kundeservice på tlf. 82 30 30 40.

Åbningstider: Man - fre: 8.00 - 16.00