Magen och matsmältningssystemet

En bra matsmältning är nyckeln till en frisk och bekväm mage. Om din matsmältning inte fungerar som den ska kan du uppleva en uppblåst och uppsvälld mage, eller att magen känns trög och hård. Magen är en viktig del av ditt immunförsvar, och därför är det extra viktigt att behålla en frisk mage. Nederst på sidan kan du läsa mer om din matsmältning.

Magen och matsmältningssystemet
Macoform

135 kr 339 kr

    Macoform Plus

    151 kr 379 kr

      Inulax

      159 kr 399 kr

        Gestomax

        135 kr 339 kr



          Undvik uppblåsthet och trög mage med en bra matsmältning

          När din mage fungerar optimalt, tänker du säkert inte så ofta på den. Det kan hända att den mullrar lite åt dig om du är hungrig. Det kan kanske också hända att ett ögonkast i spegeln talar om för dig att en plattare mage och en liten viktnedgång vore att önska. Men om det är allt du märker till den, är du bland de lyckligt lottade som har en välfungerande mage.

          Matsmältningssvårigheter kan orsaka svullen och uppblåst mage

          Om du däremot upplever att du har en uppsvälld mage, eller om du har luft i magen, som gör att du pruttat eller rapar – även när det är väldigt olämpligt, då kan problemet med största sannolikhet spåras tillbaka till din matsmältning. När din matsmältning fungerar som den ska, börjar den att arbeta i samma ögonblick som du tar maten i munnen och avslutar det sedan med ett toalettbesök 1-3 dagar efter.
           

          Hur fungerar matsmältningssystemet?

          Matsmältningssystemet är en ganska unik konstruktion. Det är den processen som drar näringen ur vår mat och ut i kroppen för till slut omvandla hela överskottet till avföring. Ditt matsmältningssystem består av följande:

          • Munnen. Matsmältningen startar i samma ögonblick som maten kommer in i munnen. Maten tuggas i mindre bitar och saliv tillför både smörjning och enzymer som bryter ner maten så att den lättare kan sväljas.
          • Svalg och matstrupe. Den mjuka massan passerar genom svalget och matstrupen, där den masseras vidare ner i magsäcken.
          • Magsäcken. I magen ser bakterierna att bryta ner maten ytterligare innan den förflyttas längre ner i tolvfingertarmen.
          • Tolvfingertarmen, levern och bukspottkörteln. I tolvfingertarmen börjar upptaget av näringsämnen. Levern frigör galla som bl.a. bryter ner fett. Bukspottkörteln utsöndrar ett alkaliskt ämne som hjälper till att neutralisera magsyran. Det är också bukspottkörteln som producerar insulin som fungerar som transportämne för kolhydrater.
          • Tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen. Från tolvfingertarmen förs maten vidare ut i den 6 meter långa tunntarmen där själva matsmältningen sker och resten av näringsämnena förs ut i kroppen. Nyttiga bakterier i tarmen hjälper processen på vägen. Överskottsavfallet hamnar i tjocktarmen, där vätskan i massan reduceras och förs vidare ut i ändtarmen, där den är till det slutar med ett toalettbesök.


             

          Bra matsmältning kräver goda vanor

          Få människor gillar att ha en uppsvälld eller uppblåst mage. Det är heller inte många som kan se det roliga i att sitta på toaletten länge och kämpa med en hård och trög mage. På det hela taget fungerar människan bäst genom regelbundna toalettbesök. En tumregel säger att du vanligtvis bör ha avföring minst en gång om dagen. Det finns mycket du kan göra själv för att skapa de optimala förutsättningarna för din matsmältning:

          • Tugga maten noggrant. När du tuggar din mat ordentligt bildar du fler enzymer, som hjälper till att bryta ner maten, detta gör att vägen genom resten av systemet blir lättare.
          • Välj mer fiber och fullkorn. När du äter kost som innehåller mycket fibrer och fullkorn ger du systemet något att jobba med och då fungerar matsmältningen mycket lättare. Bröd, pasta och ris finns i fullkornsversioner, frukt och grönsaker är rika på fibrer.
          • Undvik alltför processade livsmedel. Processad mat kräver mer av ditt matsmältningssystem och när du skickar systemet på övertid kanske det inte alltid hänger med.
          • Rör på dig. Du har säkert hört det förut; det finns inte mycket som motion inte är bra för. Detta gäller även din matsmältning. När du rör dig stimuleras dina tarmar och maten passerar lättare och snabbare genom tarmarna.
          • Drick mycket vätska. När du dricker mycket vätska ser du till att maten får lättare att förflytta sig genom dina tarmar.
          • Gå på toaletten. Det låter självklart, men faktiskt är det många som av olika anledningar skjuter upp sina toalettbesök. Går man inte på toaletten när man behöver det, ökar risken för att få hård mage.

          Sätt fart på din matsmältning

          Om du upplever att magen känns uppblåst eller det känns som om du har luft i magen på ett sätt som gör att magen nästan känns som en ballong – då är du långt ifrån ensam. Många svenskar kan nicka igenkännande till problem med trög eller uppsvälld mage och det är varken trevligt att se den uppsvällda bilden i spegeln eller känna att byxorna inte går att stänga. Även om du gör allting rätt, kan det ibland vara nödvändigt att hjälpa matsmältningen på vägen.

          Tillbaka till toppen