Kronärtskocka
Kronärtskocka plantan - Cynara scolymus - är släkt med tisteln och har sitt ursprung i Medelhavet, där man bland annat tror att den odlades av de gamla romarna. Idag hör även Italien och Spanien till världens största exportörer av den vitaminrika grönsaken. Däremot växer kronärtskockan även i Norden och med rätt skötsel kan den övervintra och ge skörd.
På 1800-talet tog spanska invandrare med sig kronärtskockan till Kalifornien, som verkligen tog till sig grönsaken. Faktum är att staden Monterey, Kalifornien, har varit värd för en årlig kronärtskockafestival i mer än 60 år. Här firas kronärtskockan med bl.a. musik- och matlagningsshower - och naturligtvis tävlingar i vem som kan äta flest kronärtskockor.
Kronärtskocka – medelhavsdelikatess och färgglad prydnadsväxt
Kronärtskocka används speciellt i matlagning, där det är den inre delen av växtens blomknopp (kronärtskockahjärtat) som används. I århundraden har det ansetts vara lite av en delikatess. Kronärtskocksplantan är ca. 1 meter hög med taggiga gröna blad. En produktiv växt kan producera upp till 20 kronärtskocksknoppar per år. Om kronärtskockorna ska användas till matlagning skördas de precis innan de blommar – för när de väl blommar förändras smaken och konsistensen och de kan inte användas som mat länge. Men långt ifrån alla kronärtskockor odlas i syfte att använda dem i köket. Kronärtskocka används även i te och kosttillskott och som krydda i den italienska välkomstdrinken Cynar. Dessutom används kronärtskockaplantan även som prydnadsväxt på grund av sin stora lila blomma.
Namnet på kronärtskockaplantan, Cynara scolymus, sägs kunna spåras tillbaka till den grekiska mytologin. Här ska de grekiska gudarnas kung, Zeus, ha blivit kär i den vackra flickan Cynara, varefter han förvandlade henne till en gudinna och tog henne till berget Olympen, som var hem för ett antal av de grekiska gudarna. Tyvärr kunde Cynara inte trivas på Olympen och började i hemlighet besöka sin familj. När Zeus fick reda på detta blev han rasande och kastade Cynara från berget Olympen och förvandlade henne till en kronärtskocka. Därav borde namnet Cynara scolymus ha uppstått.
Kronärtskocka i kosttillskott
I princip kan man äta kronärtskocka som en del av sin kost varje dag och därmed konsumera samma ingredienser som man får i sig via kosttillskott med kronärtskocka. Men för många kan det bli lite opraktiskt att göra kronärtskockan till en fast ingrediens i alla veckans måltider.
När kronärtskocka ingår som ingrediens i ett kosttillskott utvinns växten genom en kontrollerad teknologisk process, varefter extraktet torkas. När extraktionen och torkningen är klar ökar koncentrationen av nyttiga ämnen. Resultatet är en kompakt tablett med alla goda ingredienser från växten.
I kosttillskott används kronärtskocka för sin förmåga att kunna:
Minska känslan av uppblåsthet
Hjälpa till att stödja matsmältningen
Bidra till normal tarmfunktion
Bidra till tarmkomfort
Bidra till en normal funktion av tarmkanalen
Bidra till att upprätthålla en hälsosam leverfunktion
Stödja leverns avgiftande funktion
Främja produktionen av matsmältningsjuicer
Främja viktminskning
Bidra till en normal nivå av fett i blodet (kolesterol och triglycerider)
(5 gram kronärtskocka)
De positiva effekter man framhäva om en ingrediens, t.ex. kronärtskocka, regleras via EU-lagstiftning. Om en effekt är väldokumenterad kan den tillämpas på produkter som innehåller ingrediensen i betydande mängder och ingår i en lista över godkända påståenden. Ett antal ansökningar om effekten av växter och växtdelar står just nu på väntelista och kan även användas för att informera konsumenter om den förväntade effekten av produktens ingredienser.
Kronärtskocka finns i dessa Wellvita-produkter