Kollagen

Ordet kollagen kommer från det grekiska ordet 'kolla', som betyder lim, och ändelsen 'gen', som betyder att bilda - d.v.s. det som bildar lim.

Det är vettigt, eftersom kollagen just har en sammanhållande effekt på våra vävnader.

Kollagen består av tre tätt sammanflätade proteinsträngar och kan vara mer eller mindre mineraliserat, beroende på var i kroppen kollagenet finns. Karakteristiskt för kollagen är ett relativt högt innehåll av en speciell aminosyra – hydroxiprolin.

Kollagen är ett av de viktigaste proteinerna i kroppen och utgör inte mindre än 30 % av kroppens totala antal proteiner. Det finns 28 olika typer av kollagen i kroppen, men det är helt klart kollagen typ I, II och III som står för majoriteten av kroppens totala mängd kollagen.

Men vad är skillnaden mellan de olika kollagentyperna?

Kollagen typ I

- Finns huvudsakligen i hud, senor och bindväv

Under de senaste åren har kollagen alltmer kopplats till att bibehålla ungdomlig och elastisk hud. När man pratar kollagen i samband med skönhetsvård så blir det kollagen typ I.

Kollagen typ I finns främst i huden, men det finns även i bl.a. blodkärl, senor och andra typer av bindväv. Liksom andra typer av kollagen produceras kollagen typ I naturligt i kroppen. Men från 30 års ålder börjar den egna produktionen av kollagen att avta. Detta kan göra att huden blir mindre elastisk och rynkor uppstår i huden. Samtidigt kan den sjunkande kollagenproduktionen leda till ökad 'apelsinhud'.

Majoriteten av hudens kollagen finns i dermis – på danska kallad läderhud. Lädret ligger under epidermis och kan därför vara svårt att nå med vanliga skönhetsvårdsprodukter, som ofta appliceras externt på huden. Därför kan det finnas en fördel med att konsumera kollagen snarare än att applicera det på huden.

Kollagen typ II

- Finns huvudsakligen i brosk

Typ II kollagen är den typ av kollagen som förekommer mest i kroppens brosk. Här bidrar det till att ge brosket struktur, flexibilitet och styrka. Brosk finns bl.a. i öron, näsa, revben och ledbrosk.

När vi blir äldre slits brosket ner speciellt i lederna eftersom vi använder dem varje dag. Samtidigt sjunker den egna produktionen av kollagen.

Kollagen i kosttillskott

Kollagenet i kosttillskott kan antingen vara odenaturerat, det vill säga i sin ursprungliga form som ett tresträngat protein, eller i form av hydrolyserat kollagen, där strukturen har brutits ner - även känt som gelatin.

När kollagen ingår i kosttillskott utvinns det från animaliska källor, varefter extraktet genomgår en tekniskt kontrollerad process.

Hydrolyserat kollagen i kosttillskott bryts ner till kortare kedjor av aminosyror (peptider) - med hjälp av antingen syra, bas eller enzymer och blir därmed tillgängligt för kroppen. Enligt Wikipedia kan hydrolyserat kollagen påverka huden och till och med stimulera kroppens egen produktion av kollagen. Även om kollagen finns i olika typer av mat, absorberas endast en blygsam mängd av kroppen. Kollagen från mat är ofta svårsmält och kan därför inte utnyttjas av kroppen. Det finns dock undantag i form av långtidskokt soppa tillagad på benet (benbuljong) eller mat med gelatinblad, t.ex. vingummi, fromage och pudding.

När odenaturerat kollagen typ II tas som kosttillskott passerar det mer eller mindre oförändrat genom den första delen av matsmältningskanalen och når vissa områden i tunntarmen – som kallas Peyer’s patches och är en del av immunförsvaret. Här är det "igenkänt" som något naturligt i kroppen, som immunförsvaret inte ska reagera på.

INTRESSERAD?

Kollagen finns i dessa Wellvita-produkter