Åkerfräken

För miljontals år sedan, innan människan satte sin fot på jorden, dominerades planeten av växten Equisetopsida, (fräkenväxt).Till en början växte den i vatten, men med tiden blev den en riktig landväxt och idag är åkerfräken den sista överlevande av denna "ursprungliga" växtfamilj. Åkerfräken (Equisetum arvense L.) är därför en av de äldsta landväxterna på jorden. Många ser det bara som ett ogräs, men i själva verket har den varit allt från dinosauriemat och örtdryck till urgammalt skönhetsmedel. Numera är den en populär ingrediens i kosttillskott.

En överlevera från dinosaurernas tid

Fräkensläktet från dinosauriernas tid var, som så mycket annat från den perioden, enorm i storlek. För när man ska vara föda åt jätteväxtätare krävs det en viss storlek. Därför var många växter från familjen Equisetopsida (Fräkensläktet) höga som träd. Andra var mer som den åkerfräken vi känner till idag. De gröna fräkenväxterna fanns överallt och födde många av de växtätande dinosaurierna som vi har sett på film och TV - de stora såväl som de små. Men när dinosauriens era tog ett abrupt slut, var växten åkerfräken tvungen att uppfinna sig själv på nytt.

Vad kan man använda åkerfräken till?

Efter dinosauriernas tid hittade åkerfräken en ny publik i antikens Grekland och senare i Romarriket. Här ska växten ha använts för hår och naglar. På medeltiden började man dricka den som te. Men om du googlar växten idag handlar sökresultaten med största sannolikhet om ogräsbekämpning. Åkerfräken kan vara en stor utmaning i trädgården eftersom den växer så den stjäl rampljuset från andra växter. Men den har också många fördelaktiga egenskaper. Den är t.ex. rik på kisel i form av kiselsyra, som är känd för sin effekt på hår och naglar, och innehåller antioxidanter.

Nutidens åkerfräken

I dag ser Åkerfräken på många sätt ut som en tunn julgran med sina gröna, nålliknande grenar. Blomskotten är bruna på våren och gröna på sommaren, och arten finns i hela Europa och Asien. I Norden kan man normalt hitta åkerfräken i öppna, fuktiga områden i trädgårdar, i skogar och längs sluttningar, samt på åkrar och vid vägkanter. Eftersom det är en perenn växt vilar den sällan: Åkerfräknen växer för fullt hela tiden och kan bli upp till 50 cm hög.

Är Åkerfräken ätbar?

Åkerfräken används inte i maträtter. Däremot används extrakt från växten i kosttillskott, där den ofta kombineras med andra ingredienser. Den urindrivande växten, som innehåller ett stort antal mineraler, kan ha effekt på njurarnas förmåga att utsöndra vätska och avfallsprodukter samt främja och stärka hårväxten. De två sakerna kan verka oförenliga, men när man tänker efter så hänger de ihop. Åkerfräken är trots allt en växt med ostoppbar tillväxt - som dessutom brukade leva i vatten innan den flyttade in på land och gjorde sig av med vattnet. Så om något kan öka både hårväxt och vattenutsöndring, är det åkerfräken!

Åkerfräken i kosttillskott

I kosttillskott kan åkerfräken därför speciellt bidra till: 

  • Stödja njurarnas förmåga att utsöndra vätska och slaggprodukter.
  • Främja och stärka hårväxten

    De positiva effekter av en ingrediens, som får framhävas regleras via EU-lagstiftning. Det gäller t.ex åkerfräken. När en effekt är väldokumenterad, kan den användas för de produkter som innehåller ingrediensen i betydande mängder och som ingår i en lista över godkända påståenden. Ett antal ansökningar om effekten av växter och växtdelar står just nu på väntelista och kan även användas för att förklara för konsumenter om produktens (ingrediensens) förväntade effekt.
Intresserad?

Åkerfräken finns i dessa Wellvita-produkter