9 enkla ändringar du kan göra redan idag

Huskurer mot gasbildning

Ett stort antal människor kämpar varje dag med gaser i magen och uppblåsthet. Byxorna stramar i midjan, och magen kurrar högt. Är det kanske något du kan känna igen från ditt eget liv?

Tyvärr är det många människor som upplever att gasbildning orsakar både krångel och obehag, vilket kan påverka deras liv negativt i privata, så väl som yrkesmässiga sammanhang.

Lyckligtvis finns det en hel del du kan göra själv för att minska mängden gas i magen. Därför ger vi dig några praktiska och enkla tips mot gasbildning.

Varför får man gaser i magen?

Det kan finnas många anledningar till att man får gas i magen. Det kan bero på både underliggande magbesvär, såväl som livsstilsfaktorer. Här är fem av de vanligaste orsakerna.

De vanligaste orsakerna till gasbildning i magen

Effektivt förebyggande av gasbildning

Oavsett orsaken till varför du upplever gasbildning, kan du till stor del förebygga detta genom att ändra ett antal vanor i ditt dagliga liv.

Din kost är särskilt viktig här, men även dina toalettvanor och dina träningsvanor spelar en stor roll för magens välmående.

Goda kostvanor mot gaser i magen.

Några av de viktigaste sakerna när det gäller att förebygga gasbildning, är att vara medveten om din kropp och din kost. Bara för att du älskar en viss sorts mat, betyder det inte att kärleken är ömsesidig – tyvärr.

Så om du verkligen vill förebygga gasbildning, bör du överväga att följa några av de 9 tipsen som kommer här.

Ät mer probiotiska livsmedel

Det första du bör tänka på om du vill minska gasbildning i magen är att äta mer probiotisk mat.

Probiotiska livsmedel bidrar till att skapa "bra" bakterier i tarmen. Dessa bakterier hjälper till att förbättra matsmältningen och kort sagt, hålla tarmarna i rörelse. Ett bra sätt att skapa fler goda bakterier i tarmen är genom att äta mer fibrer, eftersom de fungerar som föda för de goda bakterierna i tarmen.

Andra bra probiotiska livsmedel inkluderar grekisk yoghurt, surkål, kimchi, pickles och mörk choklad med en hög andel kakao!

2. Ät mindre processade livsmedel

Förutom att förklara vad du kan äta för att minska gasbildning, är det även viktigt att säga vad du inte bör äta. Här är särskilt processade livsmedel något som du bör vara uppmärksam på.

Processade livsmedel är livsmedel som har bearbetats på något sätt. Det kan vara så att livsmedlen har hackats, skivats, bakats eller kokats. I många fall har man även tillsatser i maten i form av t.ex. soja, vete eller gluten, vilket kan bidra till gasbildning. Istället bör du överväga att äta färska grönsaker och frukt samt köpa färskt kött.

3. Komplettera din kost med ett kosttillskott som stimulerar tarmen

Men att inkludera probiotiska livsmedel i din kost och äta hälsosamt är inte det enda sättet du kan minska gasbildning. Du kan också överväga att komplettera en varierad kost med ett växtbaserat kosttillskott som kan bidra till att främja en god matsmältning.

Vårt kosttillskott Macoform Plus innehåller extrakt av fänkålsfrön, kamomillblomma och pepparmynta.  Kombinationen kan motverka obehag till följd av en övermätt och uppblåst mage. Kamomillblomman främjar fettsmältning, viktminskning och hjälper mot uppblåsthet.

4. Anpassa dina matportioner

En fjärde sak som är viktig om du vill undvika att magen krånglar, är att inte äta för mycket. Många människor har en tendens att äta lite för mycket. Men om magen inte fungerar optimalt är det ingen bra idé att slänga ännu mer "bränsle på brasan".

Det är dock lättare sagt än gjort. Men ett bra sätt att kontrollera dina matportioner är att bara ta en portion, när du äter. Om du brukar äta lunch i form av en buffé är det lätt att bli frestad att gå en extra gång.

Så försök att stå emot frestelsen och bara hämta mat en gång.

5. Ta dig tid att njuta maten

Ännu en sak att komma ihåg när det kommer till dina matvanor, är att ge dig själv tid att njuta av maten.

Idag är det alldeles för många av oss som äter alldeles för snabbt, både hemma och på jobbet. Det gör att du tar in mer luft i tarmen, vilket tvingar din kropp att smälta större mängder mat på kortare tid. Ta det istället lite lugnare och ät långsammare. Tugga ordentligt!

På det sättet ökar du även mättnadskänslan och minskar risken för att äta för mycket.

Bra toalettvanor mot gasbildning

Förutom kosten, spelar även dina toalettvanor en stor roll för att förebygga gasbildning.

6. Gå på toaletten när behovet uppstår, vänta inte.

Det viktigaste du kan göra när det kommer till dina toalettvanor, är att gå på toaletten när behovet infinner sig.

Så om du känner du behöver att gå på toaletten, håll det inte tillbaka. Genom att hålla dig, gör du bara problemet värre. I längden kommer ännu mera gas att samlas i tarmarna.

7. Sitt ordentligt på toaletten

Något annat som också är väldigt viktigt när det kommer till toalettvanor är att sitta rätt på toaletten. Se till att svaja lite i ryggen och luta dig något framåt så att du inte sitter med rak rygg.

På så sätt befinner sig tarmarna i en naturlig position som stöder deras naturliga rörelser. När du sitter ordentligt på toaletten, blir du lättare av med det du behöver bli av med, inklusive extra luft i tarmarna. Du kan eventuellt ha en liten pall i badrummet, som du kan använda för att skapa den bästa ställningen för din kropp.

Goda motionsvanor mot gasbildning

En sista sak som påverkar våra tarmar är fysisk aktivitet och motion. Om du kämpar med gasbildning i tarmarna, bör du också fokusera på dina motionsvanor.

Motion har stor inverkan på hur din kropp fungerar – särskilt när det kommer till mage- och tarmsystemet.

8. Motionera regelbundet

Du har säkert hört det om och om igen: Regelbunden motion är viktigt för din allmänna hälsa. Det som kanske är mindre känt är att det också hjälper magen.

Även om träning inte förhindrar gasbildning som sådan, eller ändrar hur ofta du behöver gå på toaletten, har flera studier visat att det kan minska symtomen på gasbildning. Det beror på att luften får svårare hopa sig. Dessutom kan träning hjälpa kroppen att slappna av, vilket har en gynnsam effekt på mage- och tarmsystemet.

Som en tumregel bör du träna 30-60 minuter om dagen. Men har du andra funktionsnedsättningar som försvårar detta, kan du istället överväga att ta en långpromenad varje dag, eller cykla till jobbet istället för att ta bussen.

9. Testa att göra knipövningar för hålla på luften

Vårt sista råd riktar sig särskilt till kvinnor. Har du som kvinna svårt att hålla emot om du behöver släppa väder?

Märker du att luften läcker ut på helt olämpliga tidpunkter, då kan du motverka detta genom att göra knipövningar. Har du svaga muskler i bäckenbotten, kan det nämligen vara svårt att hålla tillbaka luften.

Med knipövningar får du mer kontroll över dina fjärtar, så du kan hålla på dem när det är som mest nödvändigt.

Macoform Plus

Naturens hjälp för en bra magkänsla

Macoform Plus innehåller extrakt av fänkålsfrön, kamomillblomma och pepparmynta.  Kombinationen kan motverka obehag till följd av en övermätt och uppblåst mage. Kamomillblomman främjar fettsmältning, viktminskning och hjälper mot uppblåsthet.

 

Enkelköp
529 :-
Abonnemang 120 varannan månad Spara 110 SEK per leverans
Nöjdhetsgaranti
209 :-
Första leverans - spara 50% 209 :-
Minsta pris inkl frakt 248 :-

Härefter per leverans 419 :-
Minsta pris inkl frakt 458 :-

Endast 6.98 kr per dag med abonnemang
I lager
Beställ före 14.00 så skickar vi samma dag
×
×

Wellvitas Tilfredshedsgaranti

Hos Wellvita er tilfredse kunder noget, vi kæmper for hver dag, og på dette produkt tilbyder vi tilfredshedsgaranti. Har du ikke opnået den ønskede virkning efter 3 måneders brug, så giver vi dig 75,- kr i rabat, som du frit kan bruge på et af vores andre kosttilskud.

Ønsker du at benytte garantien eller høre mere, så kontakt vores kundeservice på tlf. 82 30 30 40.

Åbningstider: Man - fre: 8.00 - 16.00