7 enkla tips som kan hjälpa en uppblåst mage

Bli av med den uppblåsta magen snabbt

Hur blir man av med en uppblåst mage? Det är en fråga som många människor kämpar med. Så om du kämpar med en uppblåst mage är du inte ensam.

Det kan vara lockande att inställa sina planer och lägga sig i soffan när man känner hur magen gör baklängesvoltar. Men låt inte dina bekymmer hindra dig i att leva ditt liv. I denna artikel kommer vi att ge dig några goda råd om hur du kanske kan bli av med din svullna mage lite snabbare.

Varför får man uppblåst mage?

Det kan finnas flera orsaker till att magen krånglar. Det kan bland annat bero på livsstil, stillasittande arbete eller dåliga matvanor. En svullen mage orsakas ofta av speciell mat som magen kan ha svårt att smälta, men det kan också orsakas av att man äter för mycket. Då kan det skapas luft i magen och tarmarna, som bidrar till att göra magen uppblåst.

Uppblåsthet kan vara ganska besvärande, både fysiskt och psykiskt. Det är ofta svårt att välja rätt kläder när magen putar ut som en ballong under dagen. Som kvinna kan den uppblåsta magen till och med få dig att se gravid ut, något som inte är speciellt trevligt att få höra, om magen bara är full med luft. En uppblåst mage kan även sätta fysiska begränsningar, eftersom du känner dig obekväm och tung..

Tecken på uppblåst mage

Hur känns det att vara uppblåst? För den som har svårigheter med en uppblåst mage råder det ingen tvekan. Det finns både synliga symtom och mer diskreta symtom. Båda delarna kan vara till stor olägenhet för den enskilde. Några av de vanligaste symptomen är:

Hur blir jag snabbt av med en uppblåst mage?

Det finns flera sätt att bli av med en uppblåst mage. Inte alla råd fungerar för alla. Vi rekommenderar att du provar dig fram. Här är några tips på hur du kan bli av med din uppblåsthet
OBS! Det är viktigt att du provar en sak i taget för att se vad som fungerar bäst för dig.

1. Ät mindre mjölkprodukter

Uppblåsthet kan orsakas av att man producerar för lite av enzymet som bryter ner laktos (laktas). Detta är särskilt utbrett hos personer som är födda utanför Europa. Européer har en lägre förekomst av laktosintolerans än andra folk. I Sverige räknar man med att 4-10 procent av vuxna är laktosintoleranta.

2. Ät långsamt och tugga maten noggrant

Uppblåsthet kan vara ett tecken på att du äter för snabbt och inte tuggar maten ordentligt. När du äter snabbt, suger du naturligt in mer luft i munnen som hamnar i magen. Genom att sakta ner kan du bidra till att minska gaser i magen och uppblåsthet.

3. Minska ditt intag av koffein

Koffein kan ha en störande effekt på matsmältningssystemet och förvärra uppblåsthet. Så om du har bekymmer med magen, överväg att låta bli kaffet och dricka vatten eller te istället.

4. Drick mindre alkohol

Ligesom koffein kan alkoholiske drikke som øl eller vin bidrage til oppustethed. Du kan derfor med god grund lade øllen stå i køleskabet eller vente med at åbne den næste flaske vin.

5. Ät fiberrik mat

Fiberrik mat kan hjälpa till att reglera matsmältningen och minska uppblåsthet. Fiberrika livsmedel är bland annat rågbröd, havregryn och vissa bärsorter. Både havregryn och inte minst grovt bröd är två helt vanliga livsmedel som är lätta att få med i din dagliga kost.

6. Motionera regelbundet

Regelbunden motion kan också bidra till att förbättra matsmältningen och förhindra uppblåsthet. Det spelar ingen roll vilken typ av träning du väljer. Du kan därför själv bestämma om du vill springa, cykla eller helt enkelt gå en långpromenad om du har några skavanker som gör det svårt att träna hårt. När vi rör oss sätter vi gång i tarmarna, vilket hjälper till att minska uppblåsthet.

7. Minska portionsstorleken

Undvik att äta stora måltider, särskilt precis innan du lägger dig. Uppblåsthet kan också vara ett tecken på att du äter för mycket på kvällen.

Macoform - en populär produkt för matsmältningen