Salvia

Salvia – känd som sage på engelska och Salvia officinalis på latin – är en gammal ört med rötter i Medelhavsområdet. En växt med en lång och stolt historia.

På vintern är de silvergröna bladen täckta av fint dun, medan sommaren bjuder på blåvioletta blommor till glädje för blomälskare och surrande bin. Salvia finns både som halvbuske, flerårig och ört, vilket gör den till en mångsidig växt med många användningsområden. Placera den i en liten kruka i köket redo att strö över maten, eller odla salvia i trädgården och njut av dess vackra blommor och smakrika blad.

Salvia används till allt från trädgårdsdekoration och matlagning till näringstillskott. Den kan bli 50 centimeter hög och är en tålig växt med en livslängd på upp till 5 år.

Salvia – kryddväxter och häxkonst

Salvians historia går tillbaka till urminnes tider. Som så många andra örter har den varit höljd i vidskepelse och mystik. Till exempel i det gamla Egypten beordrades kvinnor att äta salvia efter epidemier eftersom det ansågs öka fertiliteten. Och i medeltiden lärde örtläkare förknippade salvia med odödlighet. ""Den som dricker salvia blir aldrig gammal"", sades. Även om vi nu vet att så inte är fallet, spelade dessa idéer en stor roll i forntida samhällen där örter och religion var oupplösligt förenade .

Salvian var en av de 90 medicin- och kryddörterna som Karl den Store på 800-talet bestämde skulle odlas i hela hans rike. I många böcker kan man läsa att våra mest kända kryddväxter fördes till Norden av munkarna från Sydeuropa som började odla den i klosterträdgårdar runt om i landet. Här användes salvia som lindring mot fysiska defekter – även häxkonst – och den hade stor betydelse i människors vardag.

Salvia – populär i det italienska köket

Idag är salvia en populär kryddört i det italienska och franska köket. Den är känd för att ge en bra motpol till fet mat som stekar, eftersom den tillför en utsökt ""örtsmak"". Dess blad fylls i kött och fågel eller strös över traditionella rätter som Saltimbocca alla Romana.

Även om salvia är släkt med välkända kryddor som oregano, rosmarin och timjan har den aldrig nått samma popularitet. I Norden är salvia därför inte det första man springer på i snabbköpet när man köper kryddor till middag.

Men det är det å andra sidan om du handlar bra kosttillskott.

Salvia i kosttillskott

Salvia är känt för att minska besvär i samband med klimakteriet. Den bidrar till en normal svettfunktion och till ett bättre välbefinnande under en tid som många kvinnor tycker är jobbig och utmanande. Värmen hopar sig i kroppen och lämnar svettfläckar på kläderna, hjärtat slår och störande värmevallningar påverkar sömnen på natten Det är inte trevligt. Därför letar fler kvinnor efter naturliga sätt att minska besvären. Här kan salvia ge en hjälpande hand.

I kosttillskott bidrar salvia bl.a. till:
Hjälp till att minska svettningar och minska värmevallningar under klimakteriet
Stärka håret i samband med hormonell obalans
Bidra till bättre välbefinnande under klimakteriet

På grund av salvias genomträngande smak är det väldigt få som väljer att mumsa igenom en hel bunt med salviablad. Kosttillskott är därför en bättre lösning. Det är lättare att ta, samtidigt som man ser till att man intar salvia i en mängd som har rätt effekt.

För kosttillskott tillsätts salvia antingen som en torkad ört eller genom att man extraherar växten genom en kontrollerad teknologisk process. Här tar du bort de inaktiva delarna som inte tas upp av kroppen – som t.ex. cellulosa - och ökar koncentrationen av nyttiga ämnen, så bara det bästa blir kvar.

De positiva effekter man framhäva om en ingrediens, t.ex. salvia, regleras via EU-lagstiftning. Om en effekt är väldokumenterad kan den tillämpas på produkter som innehåller ingrediensen i betydande mängder och ingår i en lista över godkända påståenden. Ett antal ansökningar om effekten av växter och växtdelar står just nu på väntelista och kan även användas för att informera konsumenter om den förväntade effekten av produktens ingredienser.

INTRESSERAD?

Salvia finns i dessa Wellvita-produkter