Rosenrot

Rosenrot är en växt som är känd under många olika namn. Det latinska namnet är Rhodiola rosea och är även känd under namnen Golden root - som man tror syftar på rotens många goda egenskaper - och Artic root, som syftar på plantans Namnet ""Rosenrot"" kan tillskrivas det faktum att växtens rötter doftar av rosor.

Rosenroten är härdig och finns på de norra kusterna i Nordamerika, Europa och Asien. Den växer gärna i områden som annars kan beskrivas som ogästvänliga för växttillväxt – t.ex. på sluttningar och i bergsskrevor, och den finns upp till 3000 meter över havet.

Rosenrot kan bli upp till 40 cm hög, och växtens blad är ljusgröna och har en vaxartad yta som håller kvar fukten. Rosenrotens blomknopp är rosa och från maj skjuter den en fin gul blomma, vars pollen är särskilt populärt bland honungsbin.

En historia som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden

Genom tiden har Rosenrot konsumerats runt om i världen - i hopp om att dra nytta av växtens positiva egenskaper. Det finns därför berättelser om den positiva effekten av Rosenrot från både antikens Grekland, antika Kina och från vikingatiden. I Sibirien är den dagen i dag en tradition att ge rosenrot till nygifta par i hopp om att öka parets fertilitet och ge dem fina och friska barn. Det finns dock inga bevis för just denna effekt. I Sibirien föreskriver traditionen också att växtplats för den enskilda familjens rosenrotsodling ska hållas hemlig för utomstående.

I Sverige är rosenrot inget vi stöter på i den lokala mataffären och därför ingår inte heller växten i vardagsmaten. Det betyder dock inte att det inte går att äta. Rosenrotens blad har en lätt bitter smak och kan ätas råa i en sallad eller som en del av en surkål. Stjälken kan ångas och ätas på samma sätt som sparris.

Rosenrot i kosttillskott

Väldigt få människor upplever att den lokala grönsakshandlaren har stora mängder rosenrot hemma till surkål och sallader. Så det kan vara en praktisk fördel med att få de nyttiga ingredienserna i rosenrot från ett kosttillskott.

När rosenrot ingår som ingrediens i ett kosttillskott utvinns växten genom en kontrollerad teknologisk process, varefter extraktet torkas. När extraktion och torkning är klar ökar koncentrationen av nyttiga ämnen. Resultatet är en kompakt tablett med alla goda ingredienser från växten.

När rosenrot används i kosttillskott är det för dess förmåga att:

Bidra till en normal blodcirkulation.
Bidra till optimal mental och kognitiv aktivitet.
Bidra till att stimulera nervsystemet.
Öka motståndet mot psykisk och fysisk stress.
Bidra positivt mot känslan av trötthet.

"Rosenroten har också en antioxidant effekt, och den är också en adaptogen ört. Förutom rosenrot finns det ett antal andra adaptogena örter, bland annat schisandra, rysk rot och ginseng. De hjälper bl.a. för att kunna hantera stress och då har de det gemensamt att de har en ospecifik, stärkande effekt. Det betyder att de hjälper kroppens celler att lösa sina uppgifter, oavsett var i kroppen cellerna finns. De kan på så sätt hämma och stimulera efter behov.

De positiva effekter man framhäva om en ingrediens, t.ex. rosenrot, regleras via EU-lagstiftning. Om en effekt är väldokumenterad kan den tillämpas på produkter som innehåller ingrediensen i betydande mängder och ingår i en lista över godkända påståenden. Ett antal ansökningar om effekten av växter och växtdelar står just nu på väntelista och kan även användas för att informera konsumenter om den förväntade effekten av produktens ingredienser.

INTRESSERAD?

Rosenrot finns i dessa Wellvita-produkter