Nypon

Befinner du dig vid kusten, i snår, längs vägkanter eller i helt vanliga trädgårdar kan du lätt stöta på nypon.

Det finns hela 10 olika arter av nypon i Norden. Här kommer vi dock i första hand att fokusera på rosrosen, som kallas Rosa canina (latin) eller Stenros.

Nyponrosen

Nyponrosen Rosa canina växer naturligt i Norden och är den dominerande rosenarten inom flera områden. Den är också utbredd i övriga Europa samt i Asien och Nordafrika. Nyponbusken växer som en taggbuske, och den fyller ganska mycket. En vanlig nyponbuske blir 3-4 meter hög, men står den nära andra buskar och träd kan dess rankor skjuta 10 och 12 meter upp i luften. Nyponbusken pryds med vackra blommor i vita och rosa nyanser under juni och juli. Nyponbuskens frukt, nyponen, är cirka 2 cm avlånga bär, med en slät, röd yta och varje frukt innehåller många frön. De färgglada frukterna är redo att ätas från mitten av oktober till slutet av november.

Nypon – naturens gåva till djur

Nyponens mognadstid – oktober till november – måste sägas vara naturens gåva till både fåglar och andra djur, som har nytta av den C-vitaminrika frukten. Detta händer nämligen vid en tidpunkt då andra matalternativ är begränsade. Lyckligtvis är Rosa canina en tålig växt, och den skadas därför inte när frukten äts av fåglar och boskap. Nyponen har också stor motståndskraft mot vind och väder och den kan växa i både medeltorr lerjord och kalkrik sandjord.

Religiös symbol och snapskrydda

Nyponarten Rosa canina heter hundros på svenska och dog rose på engelska. Namnet kan möjligen tillskrivas en nedlåtande attityd mot rosen, som tidigare upplevdes som värdelös i jämförelse med andra rosor, som tid och kraft hade lagts ner på att odla.

Förr i tiden trodde man också att växtens rot kunde bota de sjukdomar som följde med den om man hade otur att bli biten av en hund med rabies. I det gamla Tyskland förknippades nyponrosen med djävulen. Medan den i kristendomen är en symbol för renhet, kärlek och äktenskap.

I köket används nypon främst i soppor och sylt, men kan även användas för att sätta smak på t.ex. brännvin. Frukten är mycket rik på C-vitamin.

Nypon i kosttillskott

Du kan dra nytta av nyponens välgörande effekt om du äter den i rätt mängd och som en del av din dagliga kost. Det finns praktiska fördelar med att inta de nyttiga ingredienserna genom kosttillskott. När nyponen ingår som ingrediens i kosttillskott extraheras ingredienserna genom en kontrollerad teknologisk process, varefter extraktet torkas. När extraktionen och torkningen är klar ökar koncentrationen av nyttiga ämnen. Resultatet är en kompakt tablett med alla bra ingredienser.

Nypon används i kosttillskott för deras förmåga att:
  • Bidra till rörlighet i lederna
  • Bidra till att upprätthålla sunda och flexibla leder
  • Bidra till ledernas uthållighet och styrka.
INTRESSERAD?

Nyponen finns i dessa Wellvita-produkter