Gurkmeja

Gurkmeja - eller Curcuma longa - är särskilt känd för sin intensiva gula färg. Det är just färgen på gurkmeja som är anledningen till att knölroten används för många olika ändamål. Gurkmeja är bland annat en viktig ingrediens i kryddblandningen curry och förekommer även i ett brett utbud av asiatiska rätter. Dessutom fungerar den som färgämne i många olika typer av mat.

Gurkmeja växten Curcuma longa tillhör samma familj som ingefärsväxten Zingiberaceae och har sitt ursprung i Indien. Växten är en halv till en hel meter hög med stora, gröna blad runt en lila och vit blomma. Växten trivs bäst i ett varmt klimat med mycket regn. Än idag står Indien fortfarande för majoriteten av världens export av gurkmeja, och kvaliteten på indisk gurkmeja sägs vara den bästa i världen. Indierna är också flitiga konsumenter av gurkmeja, de står själva för 80 % av världens totala konsumtion av den färgglada kryddan.

Gurkmeja - "indisk saffran" och religiös klädfärg

Gurkmeja kom till Europa när den berömde italienska köpmannen och upptäcktsresanden Marco Polo tog hem kryddan från en resa till Kina år 1280. Fram till medeltiden användes gurkmeja som ett prisvärt alternativ till det mer exklusiva kryddan saffran. Faktum att de två kryddorna inte har annat gemensamt än den vackra gula färgen, men gurkmeja har haft smeknamnet ""Indisk saffran"" sedan dess.

Men saffran är inte den enda kryddan som gurkmeja delar vissa egenskaper med. Utseendet och konsistensen på knölrötterna kan också lätt föra tankarna in på ingefära. Men även om gurkmeja har många likheter med ingefära skiljer de två kryddorna sig i smaken. Där ingefära har en mycket stark smak har gurkmeja en mild och lite bitter smak och kan därmed ofta användas i matlagning tillsammans med andra mer smakrika kryddor.

I södra Asien spelar gurkmeja inte bara en viktig roll på middagsbordet. Det har också en betydelse i religiösa och kulturella sammanhang. I hinduisk tro förknippas gurkmeja med fertilitet och välstånd för nygifta par, och det är därför inte ovanligt att brudparet smetas in i en blandning av vatten och gurkmeja innan bröllopet. För buddhister representerar gurkmeja renhet, och den gula kryddan är därför en viktig del i en rad religiösa ritualer. Kanske viktigast av allt, gurkmeja används för att färga de orange kläderna som kännetecknar buddhistiska munkar.

Gurkmeja i kosttillskott

Förutom sin stora popularitet i köket och olika ritualer är gurkmeja också en mycket använd ingrediens i kosttillskott.

Gurkmeja används för sin förmåga att kunna:
Mildra ömhet i muskler och leder
Bidra till att bibehålla flexibiliteten i lederna
Bidra till att skydda lederna
Bidra till ledernas komfort

Du kan njuta av de gynnsamma effekterna av gurkmeja genom att konsumera en viss mängd av den gula roten som en del av din dagliga kost. Men om du föredrar att din mat har andra färger än den intensiva gula färgen på gurkmeja, kan du också få i dig de gynnsamma effekterna via näringstillskott.

När du tar gurkmeja som kosttillskott koncentreras ingredienserna eftersom de har utvunnits genom en kontrollerad teknologisk process. Du kan därmed enkelt och enkelt dra nytta av gurkmejans välgörande ämnen.

De positiva effekter man får framhäva om en ingrediens, t.ex. gurkmeja, regleras via EU-lagstiftning. Om en effekt är väl dokumenterad kan den tillämpas på produkter som innehåller ingrediensen i betydande mängder. Ett antal ansökningar om effekten av växter och växtdelar står just nu på väntelista och kan även användas för att informera konsumenter om produktens ingrediensens förväntade effekt.

INTRESSERAD?

Gurkmeja finns i denna Wellvita-produkt