Ginseng

Det finns växter som ger maten en härlig kick – och så finns det ginseng. Det levererar också njutning, bara på ett annat sätt. Sedan fördelen med ginseng avslöjades för mer än 5000 år sedan har män använt växten för att upprätthålla ett bra sexliv. I dag vet vi att det ligger något i det. Ginseng kan öka lusten, främja erektion och ge mer energi. Det kan även hjälpa vår mentala prestationsförmåga.

Ginseng är en av de äldsta växterna i örtterapeutens verktygslåda. Dess effekter upptäcktes i det antika Kina när den mytomspunna kejsaren Shen-Nung först smakade på den. Efter att ha känt växtens effekt på sin egen kropp rekommenderade han ginseng till hela riket, och dess popularitet började snabbt växa. Men det dröjde länge innan ginseng dök upp i Europa.

En gåva till den franska kungen

Det europeiska mötet med ginseng var en stillsam affär – åtminstone till att börja med. Plantan fördes förmodligen till Europa av handelsmän från Mellanöstern under tidig medeltid och det var inte så mycket försäljning. Men det ändrades när Frankrikes kung Ludvig XVI fick ginseng i gåva av en delegation från kung Siam på 1600-talet. Hovet insåg snabbt att ginseng kunde göra något väldigt speciellt för män i sovrummet. Det viskades i alla hörn... Kungen verkade mer energisk, och snart spred sig användningen av ginseng till adelsmän över hela kontinenten.

Nya världen – nya ginseng

I början var ginseng en lyxvara som man var tvungen att resa till Asien för att få tag i. Men när Nordamerika började odla sin egen ginseng började de sälja till Kina. Även om imperiet hade sin egen populära ginseng, hade växten skördats för mycket under åren och man fruktade att den skulle ta slut. Därför satte ett enormt amerikanskt handelsfartyg ut mot den kinesiska Qing-dynastin 1784 med 35 ton ginseng i lastrummet. Den amerikanska ginsengen hette Panax quinquefolius och var infödd i Nordamerika, och den säljs fortfarande idag. Men asiatisk ginseng är fortfarande den mest populära.

Vad gör ginseng?

En del av det som gör ginseng så speciell är växtens breda effekter. Den är bra för de som upplever brist på sexlust. Den kan bidra till att upprätthålla kärlekslivet och samtidigt bidra till skärpa och vitalitet – men den gemensamma nämnaren är energi. Ginseng hjälper till att hålla oss igång, inte bara i sovrummet utan även i hjärnan. Tack vare modern, teknisk utveckling har vi blivit bättre på att ta tillvara växtens växtämnen och utveckla enklare sätt att konsumera den. Så det finns ingen anledning att göra illaluktande örtte, eller gnaga i dig en seg rot till middag. Du kan ta ett kosttillskott med ginseng istället.

Ginseng i kosttillskott

Idag är ginseng en populär ingrediens i kosttillskott, inte bara för sexlivet utan även för minnet. I Wellvita använder vi Panax ginseng – även känd som koreansk ginseng. Samma typ som kejsar Shen-nung på sin tid upptäckte i det antika Kina.

Även om ginseng i princip kan ätas som livsmedel är det väldigt få som använder det i sin mat. Därför är kosttillskott ofta den bästa lösningen. På så sätt säkerställer du att du får i dig ginseng i lagom mängd. När ginseng används i kosttillskott utvinns de önskade ämnena genom en extraktion av hela växten med vatten. Det koncentrerade innehållet blandas sedan med övriga ingredienser – resultatet är en kompakt tablett som är lätt att ta dagligen.

Så kan Ginseng hjälpa

I kosttillskott kan Panax ginseng bl.a. användas för att: 

  • Bidra till optimal uthållighet, energi och vitalitet.
  • Förbättra erektion och upprätthåll ett bra sexliv.
  • Främja uppmärksamhet och mental skärpa.

EU lagstiftning

De positiva effekterna måste man framhålla om en ingrediens - som t.ex ginseng – regleras via EU-lagstiftning. Om en effekt är väl dokumenterad kan den appliceras på produkter som innehåller ingrediensen i betydande mängder. Ett antal ansökningar om effekten av växter och växtdelar står just nu på väntelista och kan även användas för att förklara för konsumenter om produktens (ingrediensens) förväntade effekt.

Intresserad?

Ginseng finns i dessa Wellvita-produkter