Varför har jag tunt hår?

Kämpar du med tunt hår, vikande hårfäste och höga tinningar? Du är långt ifrån ensam. Tunt hår och håravfall hos män och kvinnor är ett utbrett bekymmer. Men som tur är finns det massor av saker du kan göra för att få ditt tunna hår att se tjockare och friskare ut.

Läs mer om håravfall hos kvinnor och män i denna artikel och ta reda på vad du själv kan göra åt det.

Orsaken till tunt hår

Först och främst är det viktigt att förstå orsaken till att håret blir tunt. Tunt hår kan orsakas av ett antal faktorer, inklusive genetik, ålder, kost, stress eller yttre faktorer. Om du kan identifiera orsaken till ditt tunna hår kan du lättare komma fram till en lösning som kan ge dig bäst resultat.

Orsakerna till tunt hår kan vara olika, beroende på om du är man eller kvinna – vilket till stor del beror på genetik och hormoner. Det finns dock ett antal faktorer som gäller för både män och kvinnor:

Stress är hårets fiende

Om du kämpar med tunt hår är det viktigt att förstå att stress kan vara en viktig faktor. Stress är en av de vanligaste orsakerna till håravfall och tunnare hår hos både män och kvinnor. När kroppen stressar skapar det en hormonell obalans. Det är framför allt hormonet kortisol som är kopplat till stress. Blir du stressad frigör kroppen kortisol, vilket gör att du både fysiskt och psykiskt fungerar på ett annat sätt. Den hormonella obalansen gör att du tappar mer hår än vad din hårväxtfas kan hinna med. Resultatet blir tunnare hår, som ofta också är mer poröst och matt att se på. Detta sker långsamt under några månader.

DET KAN DU GÖRA SJÄLV
Om du tror att stress kan vara orsaken till ditt tunna hår är det viktigt att uppsöka din läkare, dels så du kan få hjälp att hantera din stressbelastning och dels för att utesluta andra möjliga orsaker. När du väl har identifierat stress som orsaken till ditt tunnare hår, finns det ett antal saker du kan göra för att hantera dina stressnivåer och främja hårväxten:

  • Gör träning till en del av din dagliga rutin. Träning gör att hjärnan frigör endorfiner som bidrar till att minska stress.

  • Meditations- och avslappningstekniker kan också hjälpa till att minska stress genom att lugna ditt nervsystem och andning.

  • Se till att du får tillräckligt med sömn, vätska och vila för att ge dig ny energi till att "känna in" din egen kropp och farosignalerna om stressbelastning.

Kost och näring

Dålig kost och vitaminbrist kan i vissa fall vara en av orsakerna till att du får tunt hår. Om din kost är för ensidig och du saknar vitaminer, kommer det att synas i hårets tillväxt och styrka. En hälsosam och varierad kost med mycket frukt och grönt är den bästa lösningen. När det gäller vitaminer spelar biotin en viktig roll. Det vattenlösliga B-vitaminet (vitamin B7) hjälper din kropp att utnyttja näringsämnen från din mat. Kroppens celler inklusive hårförnyelse behöver biotin-vitamin för att fungera optimalt. Biotin kallas även för "hårvitaminet" eftersom det bidrar till att underhålla normalt hår. Så det finns ingen väg runt det: Det är viktigt att äta en varierad kost så att man täcker kroppens behov.

DET KAN DU GÖRA SJÄLV
Om du har tunt hår är en av de bästa lösningarna att stimulera hårväxten inifrån. Genom att komplettera en varierad kost med ett riktat näringstillskott, kan du göra ditt för att få i dig precis den mängd vitaminer och mineraler som ditt hår behöver. Kosttillskottet Hair Grow är sammansatt så det innehåller exakt de ingredienser som tillför näring till hårsäckarna inifrån. Hair Grow innehåller extrakt av växten åkerfräken, som kan främja och stärka hårväxten, samtidigt som innehållet av biotin och zink bidrar till att bibehålla normalt hår och hud. Tillsammans med en hälsosam och varierad kost kan ett dagligt tillskott bidra till att ge ditt hår de bästa förutsättningarna för tillväxt och fyllighet

Det är dock viktigt att förstå att kosttillskott fungerar över en längre tid, det tar ofta 8-12 veckor innan man kan börja se skillnad.

Störningar i hårets tillväxtfaser kan ge tunt hår

Håravfall och tunnare hår är oftast ärftligt, men det finns också en yttre förklaring till att håret blir tunt. För att förklara detta ytterligare måste vi titta på hårets livscykel, som består av 3 faser som alla finns i hårbotten samtidigt:

1

Den anagena fasen
Kallas även tillväxtfasen. I denna fas växer håret, fasen varar för män i 2-4 år och för kvinnor i 3-7 år.

2

Den katagena fasen
I denna fas släpper hårroten själva håret. Fasen varar cirka 3 veckor.

3

Den telogena fasen
Här är håret fortfarande inne i hårsäcken, men alla vitala aktiviteter har upphört. Detta är vilofasen innan håret faller ut ur hårsäcken. Denna fas varar i cirka 3 månader.

När hårproduktionen misslyckas

När håret blir tunnare sker en förskjutning i förhållandet mellan den anagena fasen och telegona fasen, så allt fler hårrötter är i vila. Från att vara 90% anagena och 10% telogena, ändras det istället till 70% anagena hår och 30% telogena hår. Det betyder därmed att du tappar 300 eller fler hårstrån per dag, samtidigt som du inte aktiverar ny hårväxt tillräckligt. Därmed börjar det att tunna ut i håret.

Telogent effluvium täcker alla typer av hårförtunning för både män och kvinnor, som orsakas av yttre faktorer och inte är ärftlig. Inklusive graviditet, större operationer, drastisk viktminskning, undernäring eller extrem stress. Det kan också vara en biverkning av vissa mediciner.

Framtidsutsikter 

I sakens natur kan externa faktorer inte alltid undvikas – och får inte alltid undvikas. Men det kan vara tröstande att veta att när du väl är på andra sidan vad som än orsakade Telogent effluvium (håravfall) kommer ditt hår troligen att återfå balans och återgå till sitt normala tillstånd.

Hair Grow - en populär produkt för att stärka ditt hår