[col=#20bb8b/Trötthet i benen?]
Så övervinner du dina svårigheter

Du är förmodligen van vid att dina ben blir trötta efter en lång promenad. Men hur gör du när de känns trötta och tunga utan anledning? Vissa vaknar på morgonen med trötta ben, andra får det under dagen. När känslan sedan har fått fäste, är det svårt att hitta motivation för att träna och vara aktiv. För det är väl knappast någon som har lust att gå runt med ben som känns tunga som bly.

Trötthet i benen är ganska vanligt. De flesta av oss använder trots allt våra ben varje dag. Tyvärr upplever många att benen blir tunga och trötta utan anledning – speciellt när man blir äldre. Men hur vet man om det beror på åldersrelaterat slitage? Eller om det är något annat som händer?

Därför får du tunga och trötta ben

Trötta och tunga ben är - som namnet antyder - en trötthetskänsla och tyngd i benen. För vissa börjar det redan kännas på morgonen, för andra uppstår det under dagen. Sannolikheten är dock störst om man rör sig lite eller sitter still hela dagen, t.ex. på kontor. Därför är det bra att hålla igång kroppen. Stå upp när du jobbar, gå runt, spring – rörelse är nyttigt. Detta beror på att trötta och tunga ben ofta kan spåras tillbaka till cirkulationen, i synnerhet i venerna. Venerna ansvarar för att blodet förs tillbaka till hjärtat, men när det inte fungerar optimalt händer det ibland att blodet samlas och att vätska läcker ut i vävnaden. Resultatet blir mycket vätska i benen och i slutändan tunga och trötta ben.

Venventilerna ser till att blodflödet är enkelriktat mot hjärtat. Detta gör de med hjälp av muskelkontraktioner i venpumpen.

Blir venfunktionen sämre med åldern?

Som de flesta av oss vet slits kroppen ner med åldern. Ju äldre vi blir desto större är chansen att vi upplever fysiska defekter. Det är helt naturligt. Men hör tunga och trötta ben hemma i den kategorin? Både ja och nej. Alla kan uppleva trötta och tunga ben, oavsett om de är 30 eller 70 år. Däremot vet vi att venfunktionen kan försämras med åldern. Det innebär bland annat att lymfkärlen får svårare att samla upp lymfvätskan när den sipprar in i benen, samt att transportera tillbaka den till blodcirkulationen via de stora venerna.

Så påverkar tunga ben din hud

När vi pratar om tunga ben kan vi inte undgå att nämna huden. För problem med venfunktionen går tyvärr också utöver hudens utseende. Blodkärlen blir synligare på benen, vilket gör att många upplever benen ser annorlunda ut än tidigare och får ett tråkigare utseende. Av den anledningen kan tunga och trötta ben lätt påverka vårt självförtroende och vårt välmående – Speciellt på sommaren, när många vill ha sommarkläder och ha nakna ben. Så om du vill minska känslan av trötta och tunga ben och hålla huden snygg, hjälper det att upprätthålla ett bra blodflöde.

Hur blir man av med tunga och trötta ben?

Om du dras med tunga och trötta ben i din vardag är du förmodligen sugen på att hitta en lösning. Följande råd kan kanske vara till hjälp:

 • Håll koll på din vikt
  Om du är överviktig ökar trycket på dina ben och du löper därför större risk att få tunga ben. Vår kroppsvikt är dock inte alltid något vi kan kontrollera själva, eftersom ärftlighet kan spela en roll. Men det hjälper att vara uppmärksam på det – och motionera regelbundet.


 • Komplettera din kost med ett växtbaserat kosttillskott för venerna
  Venolet från Wellvita innehåller bl.a. blad och kärnor från rödvinsranka, som kan bidra till ett bra blodflöde i benen och minska tunga och trötta ben.

 

 • Kompressionsstrumpor
  Kompressionsstrumpor kan hjälpa venmuskeln att pumpa blodet uppåt mot hjärtat och kan därför vara en extra hjälp under perioder med tunga ben.

 

 • Stretchövningar
  Stretchövningar kan hjälpa mot dålig blodcirkulation. Yoga är t.ex. ett bra sätt att bli mer flexibel på.

 

 • Klädsel
  Undvik för tajta kläder eller obekväma skor som t.ex högklackat.

Verkar massage mot trötta och tunga ben?

Massage kan vara ett bra skydd mot ömma muskler. Många tycker att det verkar lugnande. Kroppen slappnar av, och vi får stänga av tankarnas röra och njuta av lugnet. Därför tar många till massage om de har trötta och tunga ben. När du masserar fötterna kan det hjälpa blodcirkulationen. Men det är viktigt att förstå att även om det i många fall kan minska känslan av trötthet i benen, gör det inte nödvändigtvis så att tröttheten i benen går över. Massage är en kortsiktig lösning. Ett komplement till allt annat du kan göra för din kropp.