Vanliga synstörningar:

Är dina ögon överbelastade?

Du känner säkert igen det, känslan av att ha fått något i ögat medan du lutar dig mot skärmen och stirrar på hundratals små bokstäver. Synen blir suddig och du behöver en paus. Men är det så konstigt? Telefon, dator, surfplatta... Synen har aldrig varit under större press. Många av oss överbelastar våra ögonmuskler utan att vara medvetna om det. Här är det mesta du bör veta om vanliga synstörningar, med råd om hur du tar hand om dina ögon nu i "skärmarnas tid".

Vilka är vanliga synstörningar?

Lyfter du tunga vikter räknar du förmodligen med du kan ha ont i musklerna efteråt. Ändå tänker vi sällan samma sak om våra ögon. Men de har också muskler som kan bli överbelastade om du använder dem för ofta. Tänk bara på hur många timmar vi har ögonen klistrade på en skärm. På fritiden, på jobbet och på språng. Vi lever i en värld där ögonen alltid är på, och därför drabbas fler av torra ögon och trötthet. Är det något du känner igen? Även om ögonbelastningen kan vara normal, särskilt för dem som tillbringar många timmar framför skärmen, är det viktigt att gå till läkare eller optiker om du får bekymmer med synen.

Vanliga orsaker till överbelastning av synen

Du tar förmodligen toalettpauser, fikaraster och avsätter tid för att äta lunch, under dagen, men få ger ögonen en paus. De arbetar hela dagen, från det ögonblick vi vaknar och tittar på vår telefon till det ögonblick vi släcker lampan för att sova. När vi koncentrerar oss på något, vare sig det är en rapport på jobbet eller en intressant bok, glömmer vi ofta att blinka. Detta kan i vissa fall kan överbelasta synen. Det händer till exempel om vi läser något som kräver koncentration – speciellt på en skärm. Forskningen visar att skärmar är något svårare för ögonen att hantera än papper. Orden framstår som skarpare och det finns ett annat ljus. Samtidigt scrollar man på sin telefon i sängen på kvällen, vilket kan påverka både sömn och syn. 

Så tar du hand om dina ögon i "skärmarnas tid"

Det kan låta banalt, men att blinka kan faktiskt göra en enorm skillnad för våra ögons välbefinnande. Även om det i teorin borde ske av sig själv, tenderar vi att glömma denna naturliga reaktion när vi koncentrerar oss på något. Kanske är du uppslukad av en utmanande arbetsuppgift? Eller fast i ett projekt Enligt många experter är svaret att ge våra ögon en skärmpaus var 20:e minut om vi sitter vid datorn, på jobbet såväl som hemma. Du behöver inte sluta med allt du gör. Det räcker med att titta bort, blinka och sedan fokusera på något annat. Ta en titt omkring dig. Kanske finns det ett träd utanför som påkallar din uppmärksamhet, eller ett papper som väntar på att bli ritat på. Skärmuppehåll kan göra en positiv skillnad, speciellt om du har ett jobb där du sitter många timmar framför en skärm varje dag. Men det är inte bara våra digitala vanor som påverkar synen. Ljuset har också något att säga.

Så påverkar ljuset dine ögon

Naturligt ljus är en av de bästa sakerna för ögonen, men det går tyvärr inte alltid att få nog av det. Vissa dagar ligger molnen så tunga över landskapet att vi måste tända lamporna hemma mitt på dagen och på vintern är det generellt sett mindre dagsljus. Därför är det viktigt att ha rätt ljus, speciellt när du arbetar, läser eller sitter vid en dator. Undvik att läsa i mörker eller i ett svagt upplyst rum, satsa på lampor med varmt ljus och låt dig inte frestas av snygga lampor med blinkande blå glödlampor eller violett sken... Då är du på rätt spår!

Hjälper ögonvitaminer vid normala synstörningar? 

När man söker information om ögonvitaminer på Internet dyker ofta en viss historia upp. Den handlar om en grupp brittiska jaktpiloter under andra världskriget som tog blåbär för att stärka sitt mörkerseende och på så sätt öka sina chanser att klara sig igenom mörkret. Även om det inte finns några bevis för att det förbättrade deras förmåga i luftrummet, vet vi idag att blåbär faktiskt har en effekt på synen.

I kosttillskott kan blåbär upprätthålla och stödja ögats funktion samt stödja blodtillförseln till ögonen. Dessutom har de ett högt innehåll av antioxidanter. Av denna anledning kallas blåbär för synens bästa vän. På senare år har allt fler börjat stödja sin syn genom att ta ett kosttillskott som har blåbär på ingredienslistan.

Wellvitas Vistavital innehåller blåbär och en mängd vitaminer och mineraler som kan bidra till att bibehålla en normal syn. Tabletterna innehåller dessutom extrakt av bovete och ringblomma.