Vad gör kollagen?

Om du intresserar dig för vad som händer inom hudvård och hudvårdsprodukter, har du säkert hört talas om kollagen – eller collagen som det heter på engelska. På senare år har kollagenpulver blivit ett populärt alternativ till antirynkkräm.

Pulvret är lätt att ta och kan strös i morgonkaffet eller i ett glas vatten, som en del av din vardagsrutin. Men vad består kollagen av och vad det bra för? Få svar på dina frågor här.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein som produceras naturligt i kroppen. Det finns 28 olika typer av kollagen i kroppen, men det är kollagen typ I, II och III som står för majoriteten. Typ I finns i hud, senor och bindväv och spelar en viktig roll för hudens utseende, medan typ II är en viktig komponent i brosk och leder. Typ III finns i bindväv, organ, muskler och blodkärl. Ungefär en tredjedel av allt protein i kroppen är kollagen.

Det är särskilt kollagen I som hjälper till att hålla rynkor och apelsinhud (celluliter) på avstånd. Därför omtalas kollagen ofta som hudens viktigaste byggsten, försvararen mot slapp och rynkig hud. När kollagenproduktionen är på topp är huden fast och spänstig. Kollagen hjälper mot rynkor och celluliter och bidrar även till broskbildning, t.ex. i lederna. Även om kroppen naturligt producerar kollagen, minskar vår egen produktion från omkring 30 års åldern, vilket gör att huden blir mindre elastisk med tiden.  

Så när folk frågar – vad kollagen är – är svaret ganska enkelt: Det är hudens bästa vän.

Kollagen för huden

Kroppen producerar tillräckligt med kollagen när vi är unga, men inte lika mycket när vi blir äldre. Kvinnor upplever särskilt en minskning av kollagenproduktionen under och efter klimakteriet. Därför väljer allt fler vuxna att ta kollagen som ett kosttillskott som kan vårda huden inifrån och minska rynkor och apelsinhud (celluliter).

Det kan låta som önsketänkande, men det finns många studier som stöder detta – bland annat från VERISOL®, Wellvitas kollagenproducent. I en blindstudie med 100 kvinnor i åldrarna 45-65 fick hälften kollagenpulver, medan resten av gruppen fick ett "fuskpulver" utan att veta om det, under en 8 veckors period. De som fick kollagen hade märkbart färre rynkor efter 4 veckor, särskilt runt ögonen. I en annan av deras studier ökade elasticiteten hos testpersonerna med upp till 15 % efter bara 4 veckor.

Kan man få kollagen genom kosten?

Proteinet kollagen innehåller två speciella aminosyror: hydroxyprolin och hydroxylysin. Vår kropp kan producera dem själv från de vanliga aminosyrorna prolin och lysin – men det kräver att det finns C vitamin också. Vitamin C är därför ett nödvändigt ämne, för att de två speciella aminosyrorna ska bilda kollagen.

När du intar hydrolyserat kollagen, får du med de två nödvändiga aminosyrorna i färdig form, eftersom de redan ingår i kollagenet. Man är därför inte beroende av extra C-vitamin från kosten för att kunna producera kollagen.

Det finns bara ett fåtal vanliga livsmedel som innehåller kollagen i en form som kroppen kan utnyttja. Den bästa består av långkok på nöt- eller fläskben – en benbuljong, som kan innehålla delvis nedbrutet kollagen, som kan tas upp av kroppen. Av den anledningen har kollagen istället blivit extremt populärt att ta som kosttillskott. Det är enkelt och kräver inga stora kunskaper i köket.

Vad är kollagenpulver tillverkad av?

Kollagen utvinns från animaliska produkter eftersom strukturen av kollagen från djur liknar mänskligt kollagen. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på att den inte är vegetarisk. Vissa tillverkare av kollagenpulver extraherar proteinet från huden och benen på fisk, men vanligtvis extraheras det från benen hos nötkreatur eller kor. Wellvitas kollagenprodukt - Collagen Skin Improver - tillverkas av kollagenhydrolysat från nötkreatur. Av den orsaken kan folk ibland oroa sig för smaken av kollagenpulver, men det finns inget anledning till oro. Kollagenpulver från Wellvita smakar helt neutralt. 

Hydrolyseret kollagen

Många undrar vad hydrolyserat kollagen egentligen är. Ordet kommer från 'hydrolys', som betyder delning av en stor molekyl i mindre delar med hjälp av lite vatten. I detta fall kollagen – (Hydro = vatten och Lysera = att separera). De mindre molekylerna, som kallas peptider, kan absorberas under matsmältningen. Det intakta kollagenet har en mycket kompakt storlek, som gör det svårt att smälta. Därför hjälper det att bryta ner kollagen i mindre delar, innan det kan tas upp av kroppen.

Kollagen - pulver eller tabletter

Om du har använt hudvårdsprodukter vet du säkert hur störande det kan vara att jämt behöva att smörja sig med krämen. Det är inte bara tidskrävande, utan fungerar bara på området där krämen påförs. Kollagen som kosttillskott är annorlunda. Du välja att ta en tablett eller använda det smakneutrala kollagenpulvret. Allt som krävs är att du kommer ihåg att ta ditt kollagentillskott varje dag - Kollagenpulver har fördelen att du kan göra intaget till en del av din morgonrutin, t.ex. genom att strö pulvret i morgonkaffet eller i ett glas vatten, som du dricker innan du går. Enkelt och smidigt.

Hvor hurtigt virker kollagen?

Nu när du vet mer om kollagen är du förmodligen nyfiken på hur snabbt det fungerar. Som så många andra kosttillskott är kollagen något som fungerar över tid. Du kommer därför inte kunna se någon märkbar skillnad efter några dagars kollagenpulver i morgonkaffet. I genomsnitt tar det 8-12 veckor innan man kan börja se skillnad. Därför är det viktigt att du tar din dagliga dos kollagenpulver under en längre tid om du önskar förbättra hudens elasticitet och struktur, samt minska rynkor och celluliter.

Mathilde Legaard

"Strukturen på min hud har synbart förbättrats"

När tiden är knapp hamnar hudvård inte högt upp på prioriteringslistan. Det kan Mathilde Legaard hålla med om. Hon är ensamstående mamma till två pojkar och för henne är det avgörande att den dagliga hudvårdsrutinen är både enkel och effektiv. Just dessa egenskaper har Mathilde hittat i Collagen Skin Improver. Nu har väninnorna börjat att kommentera skillnaden de kan se på Mathildes hud.

Collagen Skin Improver

Vårda huden inifrån

Collagen Skin Improver innehåller kollagen som förbättrar hudens elasticitet och struktur, minskar rynkor och minskar celluliter. Det är ett pulver som smakar neutralt, det levereras i stickor med en dosering på 2,5 gram i varje. Ta en om dagen för att få det fullt utbyte.

Enkelköp
499 :-
Abonnemang 30 sticks/varje månad Spara 100 SEK per leverans
Nöjdhetsgaranti
199 :-
Första leverans - spara 50% 199 :-
Minsta pris inkl frakt 238 :-

Härefter per leverans 399 :-
Minsta pris inkl frakt 438 :-

Endast 13.3 kr per dag med abonnemang
I lager
Beställ före 14.00 så skickar vi samma dag
×
×

Wellvitas Tilfredshedsgaranti

Hos Wellvita er tilfredse kunder noget, vi kæmper for hver dag, og på dette produkt tilbyder vi tilfredshedsgaranti. Har du ikke opnået den ønskede virkning efter 3 måneders brug, så giver vi dig 75,- kr i rabat, som du frit kan bruge på et af vores andre kosttilskud.

Ønsker du at benytte garantien eller høre mere, så kontakt vores kundeservice på tlf. 82 30 30 40.

Åbningstider: Man - fre: 8.00 - 16.00