Lär dig mer om övergångsålderns intressante historia
Övergångsåldern startar i perioden kring en kvinnas sista mens. Det är en tid som för många kvinnor präglas av värmevallningar, trötthet och humörsvängningar. Produktionen av könshormonet östrogen minskar och en ny fas i livet påbörjas.
Idag ser vi det som en naturlig förändring, men förr i tiden möttes övergångsåldern av misstro – ibland även med rädsla. Man undrade över anledningen till att man fick dessa mystiska svettningar och varför den månatliga blödningen slutade?
Från Aristoteles till "kloka gummor"
I Aristoteles antika Grekland var klimakteriet inte ett fenomen man kände till. Men i den berömda filosofens skrifter noterade han att "något hände" med kvinnor från 40 års ålder... en sorts förändring. Det är svårt att föreställa sig att kvinnor gick omkring och öppet pratade om svettningar på Atens gator. Det finns väldigt lite eller ingen dokumentation om detta så långt tillbaka. Fortsätter vi ännu längre bort historien till medeltiden blir informationen om ämnet obefintlig.
Sjukdom, fattigdom och krig gjorde livet oförutsägbart. Många kvinnor blev inte heller så gamla att de hann uppleva klimakteriets utmaningar. De som upplevde det var mycket diskreta när de sökte hjälp hos den "kloka gumman" som fanns i deras närhet. Dessa kloka gummor var helbrägdagörare med stor kunskap om växter – ett faktum som gjorde dem väldigt sårbara och utsatta när rädslan för häxor ökade. Så det fanns god anledning till att vara diskreta.
1800-talets kvinnor
Under 1800-talet sker stora samhällsförändringar, kvinnornas roll blir viktigare – åtminstone i samhällets övre klasser. Hennes arbete var att skapa en lugn och trygg hemmiljö för familjen. Ett skydd mot den moderna världen.
Hon skulle vara mild, passiv och osjälvisk: hemmets skyddande ängel. Men ett sådant ideal var svårt att leva upp till, inte minst under klimakteriet, då många kvinnor – då som nu – upplevde besvärande svettningar, trötthet och irritabilitet. Plötsligt fanns det ingen klok gumma i skogen att besöka för att bli av med sina besvär och värmevallningar.
Däremot började manliga läkare att få upp ögonen för de symtom som drabbade kvinnor senare i livet. 1821 döpte läkaren Charles Negrier fenomenet till "klimakteriet". Det innebar att de fina kvinnorna kunde gå till doktorn med sina svettningar och värmevallningar. Men vad fick de för behandling då och hjälpte den överhuvudtaget?
Svettningar och hysteri
I 1800-talets samhälle var en kvinnas förmåga att fortplanta sig nära kopplad till hennes kvinnlighet. Därför välkomnades klimakteriet inte precis med öppna armar. I själva verket ansågs det som ett onaturligt och farligt tillstånd som attackerade kvinnans kvinnlighet. Man undrade över varför den månatliga blödningen slutade och vad gjorde det med kvinnors redan "känsliga sinnen"? Detta resonemang ledde till att många kvinnor fick diagnosen hysteri när de berättade att de led av enstaka svettningar och brist på energi.
Hysteri kommer från det grekiska ordet "hystera", som betyder livmoder. Det var tidens stora "kvinnobesvär", diagnosen användes för att förklara allt från rastlöshet till överentusiasm – alla beteenden som avvek från tidens kvinnoideal. Idag har diagnosen lyckligtvis glömts bort, och klimakteriet ses som en naturlig del av livet.
En naturlig lösning på svettningarna?
På 1960 talet trodde man, att svaret på övergångsålderns besvär var hormonterapi. Syftet var att göra de drabbade kvinnorna "feminina igen". Idag ser man inte klimakteriet på samma sätt. De flesta föredrar en naturlig lösning till vad som är en naturlig förändring. Det är därför att växtbaserade kosttillskott är mycket efterfrågade. Rödklöver kan t.ex. bidra till att minska svettningar, samtidigt som salvia bidrar till en normal svettnings funktion och ett bättre välbefinnande under klimakteriet. En hjälp mot svettningar som arbetar naturligt med kroppen.
Menoflora är bl.a. baserad på rödklöver, som hjälper till att minska värmevallningar och svettningar, och salvia, som stärker håret vid hormonell obalans. Innehåller även vitamin B6 som bidrar till att minska trötthet och reglera hormonaktivitet.
Plötsliga svettningar - då och nu
Svettningar var särskilt utmanande för kvinnor förr i tiden. I dag kan vi underlätta för oss själva och klä oss i löst sittande kläder med luft för armar och ben. Dåtidens normer dikterade vad som var lämplig klädsel på ett helt annat sätt än idag. Kvinnorna var tvungna att klämma in sig i korsetter och långa kjolar som nådde ner till anklarna. Många i övergångsålder tänkte nog: "Varför svettas jag mer än vanligt?" Men då hade vetenskapen inget bra svar på varför kvinnor får värmevallningar. Faktum är att många läkare på 1800-talet trodde att klimakteriet var ett onaturligt tillstånd som krävde omfattande behandling. Svettningar var därför något det var klokt att dölja.
En hyllning till övergångsåldern
Idag ses övergångsåldern mer och mer som en tid att fira. En helt naturlig förändring... Ändå är svettningarna fortfarande lite tabu, få kvinnor talar öppet om svetten som då och då tränger fram och stör. Men det är synd, för vetenskapen har kommit långt sedan Charles Negrier introducerade begreppet "klimakteriet". Nu vet vi till exempel varför man blir svettig. Detta beror på att produktionen av östrogen, det kvinnliga könshormonet, minskar under klimakteriet, vilket gör att kroppen blir känslig för temperaturhöjningar. Resultatet är ofta nattliga svettningar – såväl som dagtid. Vissa värmevallningar varar länge, andra värmevallningar är våldsamma men snabbt övergående.
Menopause kommer från de grekiska orden ”pausis” (paus) och ”mēn” (månad).
Ordet refererar till att den månatliga blödningen upphör.

Menoflora
Övergångsålder och värmevallningar
Menoflora är bl.a. baserad på rödklöver, som hjälper till att minska värmevallningar och svettningar, samt salvia som kan stärka håret vid hormonell obalans. Innehåller även vitamin B6 som hjälper till att minska trötthet och reglera hormonbalansen.
Menoflora - kosttillskott - 60 tabletter / 36 G
Menoflora är baserad på rödklöver, salvia, vitamin B6 och vitamin D. Rödklöver hjälper till att minska värmevallningar och svettning samt att hantera rastlöshet och irritabilitet. Salvia stärker håret genom hormonell obalans och hjälper till att upprätthålla normal svettning. Innehåller även vitamin B6, som hjälper till att reglera hormonaktiviteten. Vitamin B6 hjälper också till att minska trötthet. Effekten av ingredienserna i Menoflora märks vanligtvis under de första 4-6 veckorna.
Rekommenderad dagsdos (vuxna):
2 tabletter dagligen i 14 dagar.
Därefter 1-2 tabletter dagligen efter behov.
Rekommenderad dagligt intag bör inte överskridas.
Tabletterna sväljs hela med vatten.
Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ
till en varierad kost.
Innehåll per dagsdos: |
1 tabl. |
2 tabl. |
Extrakt av soja | 90 mg | 180 mg |
Extrakt af salvia | 100 mg | 200 mg |
Extrakt af rödklöver | 50 mg | 100 mg |
Näringsämne: |
1 tabl. |
2 tabl. |
Vitamin D | 15 µg (300% RI*) | 30 µg (600% RI*) |
Vitamin B6 | 0,7mg (50% RI*) | 1,4 mg (100% RI*) |
*% av dagligt referensintag (för vuxna)
Ingredienser:
Fyllnadsmedel (mikrokristallin cellulosa, natriumhydrogencarbonat, kiseldioxid, magnesiumsalter av fettsyror), extrakt av soja (Glycine max (L.) Merr.), extrakt av salvia (Salvia officinalis (L.)), extrakt av rödklöver (Trifolium Pratense (L.)), ytbehandlingsmedel (hydroxypropylmethylcellulosa), cholecalciferol, pyridoxinhydroklorid och fuktighetsbevarande medel (glycerol).
Förvaring:
Förvaras torrt och skyddas mot ljus och värme.
Förvaras utom räckhåll för små barn.
Producerat under farmaceutisk kontroll för:
Wellvita, Kanalstråket 1, 433 76 Jonsered
Konsumentkontakt:
Tel. 0223-50 03 50
Vid vissa tillfällen kan det förekomma små förändringar på etiketterna på våra produkter. Innehållet och formuleringen av etiketterna är anpassade till gällande lagstiftning eller vid eventuellt byte av leverantör för att säkerställa bästa möjliga råvaror för produkten
