Linfrö och linfröolja

Linplantan heter Linun usitatissimum på latin och är en växt som har haft många olika funktioner genom tiden.
Linplantan är en smal och elegant växt som kan bli upp till 60 cm lång. Från mitten av augusti tills den första frosten sätter på bär plantan en liten fin blå/lila blomma som är ett populärt val i sensommaren och höstens blombuketter.

Linplantan - från det gamla Egypten till bakverk och kosttillskott

Lin har använts av människor i tusentals år. Det sägs att växten härstammar från Egypten, där man bland annat hittat spår av lin i de egyptiska faraonernas gravkammare. Man kan alltså datera växten tillbaka. 5 000 år. Men eftersom växten även har odlats i Europa, Sydamerika och Asien råder det visst tvivel om dess faktiska ursprung. Idag odlas lin främst längs Europas västkust i Frankrike, Belgien och Nederländerna.
Lin var en av de första växtfibrerna som användes för att tillverka textilier. Även om många säkert har ägt ett plagg av linne är det idag bara ca. 1 % av världens textilfibrer kommer från lin växten. Huvuddelen av lin som odlas för textilproduktion odlas i Frankrike.

Det är långt ifrån bara inom blomsterbuketter och textilproduktion som lin är huvudingrediensen. Förr använde man t.ex. lin växtens växtfibrer som fiskelina, och omslag med linextrakt användes för att bekämpa bölder - om än med tveksamma resultat.

Linfrön har tillskrivits en rad goda egenskaper över tid – de är till exempel bra för matsmältningen. Men för att få den goda effekten måste fröna krossas så att de inte går direkt genom systemet. Med tiden har det också diskuterats en del om blåsyran som linfrö innehåller är giftig för människor, men så är det inte fallet, dels förekommer blåsyra framför allt i groende frön, dels är den inte giftig i de kvantiteter som normalt konsumeras. När linfrö bearbetas i t ex bakverk eller kosttillskott innebär det också att blåsyran reduceras avsevärt och eventuell risk tas bort.

I köket används linfrö till exempel i bakverk och müsli, samt för att göra linfröolja och linolja. Även om de två oljorna utvinns från samma frö, används de för väldigt olika ändamål. Linfröolja används vanligtvis i matlagning, medan linolja vanligtvis används i färg för att underlätta torkningsprocessen. Om extraktet från linfröna blir linfröolja eller linolja beror på i vilken process oljan framställs.

När extraktet ska användas till linfröolja pressas fröna i ett slutet kärl så att inget syre tillsätts under pressningen. Oljan buteljeras sedan direkt. På så sätt undviker du att oljan härsknar. Om linfröna istället ska användas för framställning av linolja sker detta genom att fröna krossas, varefter den mosiga massan får stå och vila. Efter ett tag kommer fröskalen att lägga sig till botten och oljan söker sig till toppen. På grund av syret som är involverat i processen kommer oljan att härskna och anta en gulaktig färg.

Linfrö och linfröolja i kosttillskott

Om linfrö är en fast del av dina dagliga måltider kan du se fram emot att dra nytta av det lilla fröets egenskaper. Däremot kan det vara en utmaning för många att få rätt mängd linfrö i den dagliga kosten. Därför kan det vara en fördel i att få i sig linfröets gynnsamma effekter genom kosttillskott.

Kosttillskott innehåller linfrö och linfröolja eftersom:
Linfrö bidrar till normal prostatafunktion hos mogna män. När de små fröna används i detta sammanhang är det som extrakt av linfröskal på grund av deras höga innehåll av så kallade växtlignaner.
Linfröolja har ett högt innehåll av alfa-linolensyra, som är en fleromättad omega-3-fettsyra.

De positiva effekter man framhäva om en ingrediens, t.ex. linfrö, regleras via EU-lagstiftning. Om en effekt är väldokumenterad kan den tillämpas på produkter som innehåller ingrediensen i betydande mängder och ingår i en lista över godkända påståenden. Ett antal ansökningar om effekten av växter och växtdelar står just nu på väntelista och kan även användas för att informera konsumenter om den förväntade effekten av produktens ingredienser.

INTRESSERAD?

Linfrö eller linfröolja finns i dessa Wellvita-produkter