Ingefära
Det som ingefärsroten saknar i visuell skönhet, väger den upp i smaken. Det är nog också den mycket karaktäristiska smaken som gör den till ett populärt inslag i drycker, i asiatiska middagsrätter och i sötsaker i europeisk matkultur.
Ingefärsväxten har det latinska namnet Zingiber officinale och ingår i växtfamiljen Zingiberaceae, där även de populära kryddorna kardemumma och gurkmeja ingår. Ingefärsväxten är en smal, elegant växt som växer ca. 1 meter hög. Växtens blad är gröna, långa och smala.
Ingefäran kommer ursprungligen från Sydostasien, varifrån den spred sig till Indien, resten av Asien och Västafrika. På 1000-talet tog romerska handlare hem ingefära till Europa, det sägs vara en av de första importerade kryddorna som nådde Europa. Men i och med det romerska rikets fall försvann den tyvärr igen för ett tag. På 1200-talet återupplivades dock användningen av ingefära när den berömda italienska handlaren och upptäcktsresanden Marco Polo återigen förde den till Europa. Men det var bara den rika borgarklassen som fick njuta av ingefärans glädje, eftersom priset för ett pund ingefära var detsamma som för ett får.
Idag har priset på ingefära som tur är sjunkit en hel del. Den produceras i mängder som gör den är tillgänglig över hela världen. Världens största producent av ingefära är Indien. Landet producerar ca. en tredjedel av de 2,8 miljoner ton ingefära som produceras över hela världen varje år.
En krydda med egen festival
Ingefära används som ingrediens i otaliga olika rätter och drycker. Den färska roten används i till exempel asiatisk mat, te och juice medan den torkade kryddan ofta finns i det söta köket i form av till exempel kakor , kex och andra bakverk.
Kärleken till ingefära är stor runt om i världen, och i Tokyo finns till och med en festival som syftar till att fira den smakrika kryddan. Festivalen äger rum varje år i september, där ingefärsrotens många goda egenskaper odlas på ett närmast religiöst sätt. Från festivalens många montrar ropas de många egenskaperna ut till besökarna. Vissa egenskaper är förmodligen mer väldokumenterade än andra.
Ingefära i kosttillskott
På 1980-talet genomförde ett av Danmarks ledande universitet studier som dokumenterade att ingefära kan ha en effekt på ledernas funktion och välbefinnande. Detta är dock bara en av flera gynnsamma effekter som ingefära kan ha på kroppen.
Ingefära kan:
Hjälp till att upprätthålla rörligheten i lederna.
Minska känslan av stelhet i lederna på morgonen.
Främja matsmältningen.
Hjälp till att minska illamående i samband med graviditet.
Även om ingefära kan vara ett underbart smakämne i många rätter är det inte alltid så att knöliga roten passar in i vardagens rätter. Därför kan det finnas en praktisk fördel med att konsumera ingefärans nyttiga ingredienser via kosttillskott.
När ingefära ingår som ingrediens i kosttillskott extraheras ingredienserna genom en kontrollerad teknologisk process, varefter extraktet torkas. När extraktionen och torkningen är klar ökar koncentrationen av nyttiga ämnen. Resultatet är en kompakt tablett med alla goda ingredienser.
De positiva effekter man får framhäva om en ingrediens, t.ex. ingefära, regleras via EU-lagstiftning. Om en effekt är väldokumenterad kan den tillämpas på produkter som innehåller ingrediensen i betydande mängder och ingår i en lista över godkända påståenden. Ett antal ansökningar om effekten av växter och växtdelar står just nu på väntelista och kan även användas för att informera konsumenter om den förväntade effekten av produktens ingredienser.
Ingefära finns i dessa Wellvita-produkter